Műgyanta matrica ragasztása PP műanyag felületre

Ennél a ragasztási feladatnál adott volt egy matrica, amit fel kellett ragasztani egy elég problémás felületre (PP). ráadásul úgy, hogy sok egyéb kritérium is felmerült a kész termékkel, illetve a ragasztással kapcsolatban.



A kiválasztás alapfeltételei a következők voltak:
- Gyors és egyszerű applikáció
- Páraállóság
- Nagy szakítószilárdság
- Zsíroldó szereknek való ellenállás
- Alacsony bekerülési költség (mivel erre a ragasztásra nem lenne szükség, ha a matrica megfelelő tapadóerővel rendelkezne)

Ezeket mérlegelve a követkető ragasztót és applikációs folyamatot javasoltuk:

Cianoakrilát bázisú, folyékony ragasztó, PROTAC 4306

Applikáció:
A ragasztóanyagot a tasztatúra felületére visszük fel, jelen esetben 1 csepp. Ezután a matricát ráhelyezzük a ragasztóra, megnyomjuk, hogy a ragasztó minden irányba megkenje a felületet, a felesleget azonnal letöröljük.
Pihentetjük közel 35 – 40 másodpercet (ez függ a hőmérséklettől, ragasztóanyag mennyiségtől), ekkor alakul ki az elsődleges kötés. A teljes pihentetési idő 24 óra.
Amennyiben biztosabb tapadást szeretnénk kialakítani, akkor primer használata ajánlott – de véleményünk szerint nem indokolt.

Az alábbi képeken is követhető a folyamat:




A ragasztás erősségének „vizsgálatakor” megállapítható, hogy a matrica engedett, a ragasztás nem. Célzott visszaszedéskor kohéziós szakadás lépett fel, mely a matrica károsodásával járt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?