Mit jelent az UV ragasztás a gyakorlatban?

Vannak olyan ragasztási feladatok, amikor nagyon gyorsan kell, hogy megkössön a ragasztó. Ha ez a feltétel még kiegészül azzal, hogy valamilyen átlátszó tárgyat kell ragasztani, akkor használunk általában fényre térhálósodó (kötő) úgynevezett UV ragasztókat.

A "fényre kötő" kifejezés sok érdekes helyzetet eredményezett már. Ez nem azt jelenti, hogy elemlámpával megvilágítjuk a ragasztót és máris megkötött. A fény, legyen az természetes napfény, másnéven látható fény, vagy direkt erre a célra fejlesztett UV lámpa, nanométere és "wattszáma" (hullámhossz és intenzitás) határozza meg a kötés gyorsaságát, a ragasztó felviteli vastagságán túl.

Létezik olyan UV lámpa, amelyik szinte azonnal kiköti a ragasztót, és van olyan, ahol van idő a korrekcióra. Ez mindig attól függ, hogy a feladatnál mi az elérendő cél.

Ezek a ragasztók abban különlegesek, hogy csak akkor kezdenek kikeményedni, ha külső - jelen esetben fény - éri őket. Amíg ez nem történik meg folyékonyak maradnak, tehát magunk választjuk ki, mi az az idő, ami szükséges a termék összeállításához, ami alatt meg kell keményednie a ragasztónak.

Az UV ragasztókat olyan felületeken lehet csak használni, ahol a két ragasztási felület közül legalább az egyik oldal átlátszó, mert a fénynek el kell jutnia a ragasztóhoz.

Ezért népszerű az üveg-üveg, fém-üveg, plexi ragasztásánál. Leginkább az autóipar, elektronikai ipar, hajó-és repülőgép, valamint az orvosi műszer gyártás (ISO 10993 tanúsítvány) használja, de bármilyen iparágban jó megoldás.

A ragasztó csak akkor tud megfelelően működni ha a három tényező: láthatóság, intenzitás és hullámhossz, megfelelően egymáshoz és a feladathoz van hangolva.

Ez azt jelenti, hogy hiába tesszük ki a napra a megragasztott felületünket, ha a kiválasztott ragasztó nem abban a nanométeres tartományban dolgozik.

Miután egykomponensű ragasztókról van szó, teljes mértékben automatizálható a felhordás, ellenőrizhető és tervezhető a ragasztás paramétere.

Nem tartalmaznak oldószert, a nedvességre, párára nem reagálnak, nincs ragasztómaradvány. -40°C és +120°C között felhasználhatóak.




Bővebben a termékekről: megnézem

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?