Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?

Ragasztóanyagot általában nem könnyű eltávolítani a felületről. De talán mégis van egyszerűbb megoldás annál, mint amit egy ragasztószalag forgalmazó honlapján találtam:

"A profik így csinálják: ...zsebkés, borotvapenge, olló, műanyag kaparó vagy gittkés is segíthet. Ha megmelegíti a szalagot egy hajszárítóval, akkor könnyebb leszedni.  ...használható még: általános hígító, festéktisztítók és ecsettisztító, lakkbenzin."
Profinak érzem magam, de ezekhez a módszerekhez biztosan nem folyamodnék. Húsz-harminc éve ez még biztosan korszerűnek számított, de ma már sokkal környezetbarátabb módon és egyszerűbb eszközökkel lehet elérni sokkal jobb hatást.

Nézzünk egy példát:

3M Scotch-Weld tisztító spray  (hétköznapi nevén citrus tisztító)

Ez egy nagy teljesítményű tisztító/zsírtalanító, amivel hatékonyan eltávolíthatóak az olyan nehezen tisztítható szennyeződések is, mint a megszáradt ragasztó, ragasztószalag maradvány, zsír, olaj és piszok, kátrány, feloldja a folyékony ragasztót. Citrusolaj bázisú, nem tartalmaz klórozott összetevőket vagy kőolajpárlat szolvenseket, pH-semleges (pH-érték 7,5), nem-korrozív, kíméletesen tisztítja az érzékeny alumínium és nemesfém felületeket, valamint sok lakkozott felületet és a legtöbb műanyagot.
A tisztító emulgeál, ha vízzel érintkezik. Miután ráfújjuk a szennyeződésre, az kocsonyássá válik és egy tiszta papírkendővel le lehet maradék nélkül törölni.

Valamint a műhelyben (lakásban, kinek mi) friss citrus illatot hagy maga után. :)

Egyébként sajnos sok gyártó üzemben még mindig a zsebkéses módszer használatos. Hogy ez miért van? A választ sejtem, de nem értem meg.

Megjegyzések

 1. Zsákszöveten már megkötött pillanatragasztót is feloldja??

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Unknown,
   A ciánakrilát ragasztó oldására speciális eltávolítót fejlesztettek ki. Régebben volt a 3M-nek is, de már nem gyártják. Ezért a Loctite 853360 termékét ajánlom.
   http://www.loctiteproducts.com/remove-super-glue.shtml

   Törlés
  2. Szia!

   Modellező boltokban lehet kapni debondert, az feloldja a pillanatragasztót. Kis csőrös műanyag flakonban árulják.

   Törlés
 2. Szia!
  Erdeklodni szeretnek hogy ketoldalu ragasztoval tettem fel a rendszamtablamat, moat lett fenyezve a lokharitom, viszont neztuk a vizszintet de az ivnel meg ez miatt picit ferde lett, es szerernem ujra rakni! Szerinted hasznalhatom ezt az anyagot szerinted ? :) valaszodat elore is koszonom!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Igen, használható erre a célra. Miután eltávolítottad a ragasztómaradványokat, a lökhárítót és táblát is töröld át izopropil alkohollal. Ezután kétoldalassal vissza tudod ragasztani a rendszámot.

   Itt megtalálsz mindent: https://ragasztonagyker.eu/ipari_tisztitoanyagok

   Törlés
 3. Szia! Falon maradt ketoldalas ragasztomaradvanyra mit javasolnal? Festett a fal... koszinom szepen!

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!
  Ki tudná megmondani, hogy a ragasztós ikeás bútorokra ragasztott gyerekzárakat mivel lehetne eltávolítani, pontosabban az utána maradt ragasztót?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Meg tudod mondani mivel volt felragasztva? (kétoldalas szalag, folyékony ragasztó stb?)

   Törlés
  2. Szia!
   Konyhabútorra feltett öntapadós gyerekzárakat mivel lehet eltávolítani?

   Törlés
  3. Szia! Amennyiben kétoldalas habszerű ragasztóval van felrakva, szikével ketté kell vágni és lefejteni a ragasztót a felületről. Citrustisztító spray utána leoldja a maradékot. Mindenképpen végezni kell egy nem látható helyen színpróbát.

   Törlés
 5. biztonsági zárbetétbe nyomott pillanatragasztó eltávolítása mivel oldható meg?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A ragasztóanyag gyártók rendelkeznek a saját anyagaikhoz használható oldószerekkel, így a pillanatragasztókhoz is.
   Ha ismeri az anyag típusát – gyártóját – márkáját, akkor az adott céghez tud fordulni oldószerért. A pillanatragasztó anyagok alapösszetétele többféle lehet, mely gyártóként változik, ezért szükséges, hogy a gyártó által használt oldószert használjuk (a többi kis valószínűséggel – vagy egyáltalán nem fog működni).

   Törlés
 6. Butorlapra 3M ketoldalas ragasztoval felragasztott gyerek biztonsagi elvedo utan maradt ragaszto maradvanyt mivel lehet eltavolitani a butorlap serulese,megmarodasa nelkul? Erre is alkalmas a citrus tisztito?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amennyiben a szalagot eltávolították, és csak a ragasztóanyag maradt a felületen, akkor a citrus tisztító kifejezetten alkalmas az eltávolításra. A tisztító nem bántja az alapfelületeket, a ragasztómaradványokat elkocsonyásítja így könnyen letörölhető. A citrus tisztítónak időre van szüksége, hogy kifejtse hatását, a felületre permetezve hagyjuk "dolgozni", megközelítőleg 4 - 6 percig várjunk, mielőtt letöröljük. Ha nem kielégítő az eredmény, akkor ismételjük meg az eljárást.

   Törlés
 7. Üdv,autó karosszériaáról a megszáradt pillanatragasztót mivel tudom eltávolítani? Lehetőleg úgy,hogy a fényezés ne sérüljön.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos, ebben nem tudunk segíteni. Ismerni kellene a ragasztó nevét, mert minden márkát a saját eltávolítója tud oldani.

   Törlés
  2. Szia!

   Amint fentebb írtam, a modell-boltos pillanatragasztó-oldó jó ilyen célokra.

   Törlés
 8. Sziasztok, van ötletetek arra, hogy hogyan lehet eltávítani kétkomponensû ragasztót (Bison márkájú poliuretán alapú) festett fém felületrôl? Köszi, Gábor

  VálaszTörlés
 9. Műanyag ablakkeretről mivel lehet eltávolítani az alu.ragasztószalag maradványait?

  VálaszTörlés
 10. Padlószőnyeget, PVC-t mivel lehetne eltávolítani legkönnyebben, ill. az eltávolításuk után ottmaradt ragasztófoltokat? Régi, házgyári ragasztóval rögzített felületekről lehet szó. Szeretnénk járólapot fektetni, jó lenne ha az eltávolító emulzió nem befolyásolná a friss csemperagasztót.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdv kocsimon a Ford emblèmát ragasztottam fel és megfolyt fehéres maradt a felület mivel tudom eltüntetni az autóról? Köszönöm előre is

   Törlés
  2. A leírás alapján valamilyen pillanatragasztóval lett felragasztva az embléma. Látatlanul nehéz bármit javasolni, mert valószínűleg beleette magát a fényezésbe. Ezért így a polírozást kellene szerintünk elsőre megpróbálni.

   Törlés
 11. Konyhai padlolaprol (kulterre is alkalmas lappal van boritva) a rafroccsent es megszaradt parkettaragasztot mivel tudnam eltavolitani?

  Es furdoszobai padlocsemperol az odaszaradt szilo foltok eltavolitasahoz mit javasolsz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha PU, vagy PVAC bázisú a parkettaragasztó, akkor mechanikus eltávolítást tudunk már csak javasolni. Acetonbázisú vegyszerek könnyen megmarhatják a követ. Szilikon eltávolítására lehet kapni bármelyik barkács áruházban kifejezetten erre a célra eltávolítót, jók szoktak lenni.

   Törlés
 12. Hol lehet ilyen spray-t vásárolni magánszemélyként? (Konkrét boltokba gondolok.)

  VálaszTörlés
 13. Üdv! MDF bútorlapról leszedtük a fa erezetes műanyag matricát, és festés előtt el szeretnénk távolítani a ragasztó maradványait. Mit használjak!? Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. https://ragasztonagyker.eu/QAC-citrus-ragaszto-eltavolito-spray

   Ezt a terméket javasoljuk.

   Törlés
 14. LAKKOZOTT EBÈDLŐ ASZTALRÓL SZERETNÈNK A PILĹANAT RAGASZTÓT LESZEDNI, A RAGASXTÒ MÀRKÀJÀT NEM ISMRRJÜK, SEGÍTSÈGET SZERETNÈNK KÈRNI! KÖszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos tudni kellene, hogy milyen ragasztómárkáról van szó, mert abból tudnánk megnézni, hogy milyen típusú oldószer való hozzá. Így nem tudok segíteni, mert a pillanatragasztókat a saját oldójuk szedi vissza, ha látatlanba javasolnék bármit, valószínűleg nagyobb kárt okoznék, mint hasznot.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kárpitos székek, ülések ragasztása ipari anyagokkal