Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?

Ragasztóanyagot általában nem könnyű eltávolítani a felületről. De talán mégis van egyszerűbb megoldás annál, mint amit egy ragasztószalag forgalmazó honlapján találtam:

"A profik így csinálják: ...zsebkés, borotvapenge, olló, műanyag kaparó vagy gittkés is segíthet. Ha megmelegíti a szalagot egy hajszárítóval, akkor könnyebb leszedni.  ...használható még: általános hígító, festéktisztítók és ecsettisztító, lakkbenzin."
Profinak érzem magam, de ezekhez a módszerekhez biztosan nem folyamodnék. Húsz-harminc éve ez még biztosan korszerűnek számított, de ma már sokkal környezetbarátabb módon és egyszerűbb eszközökkel lehet elérni sokkal jobb hatást.

Nézzünk egy példát:

3M Scotch-Weld tisztító spray  (hétköznapi nevén citrus tisztító)

Ez egy nagy teljesítményű tisztító/zsírtalanító, amivel hatékonyan eltávolíthatóak az olyan nehezen tisztítható szennyeződések is, mint a megszáradt ragasztó, ragasztószalag maradvány, zsír, olaj és piszok, kátrány, feloldja a folyékony ragasztót. Citrusolaj bázisú, nem tartalmaz klórozott összetevőket vagy kőolajpárlat szolvenseket, pH-semleges (pH-érték 7,5), nem-korrozív, kíméletesen tisztítja az érzékeny alumínium és nemesfém felületeket, valamint sok lakkozott felületet és a legtöbb műanyagot.
A tisztító emulgeál, ha vízzel érintkezik. Miután ráfújjuk a szennyeződésre, az kocsonyássá válik és egy tiszta papírkendővel le lehet maradék nélkül törölni.

Valamint a műhelyben (lakásban, kinek mi) friss citrus illatot hagy maga után. :)

Egyébként sajnos sok gyártó üzemben még mindig a zsebkéses módszer használatos. Hogy ez miért van? A választ sejtem, de nem értem meg.

Megjegyzések

  1. Zsákszöveten már megkötött pillanatragasztót is feloldja??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Unknown,
      A ciánakrilát ragasztó oldására speciális eltávolítót fejlesztettek ki. Régebben volt a 3M-nek is, de már nem gyártják. Ezért a Loctite 853360 termékét ajánlom.
      http://www.loctiteproducts.com/remove-super-glue.shtml

      Törlés
    2. Szia!

      Modellező boltokban lehet kapni debondert, az feloldja a pillanatragasztót. Kis csőrös műanyag flakonban árulják.

      Törlés
  2. Szia!
    Erdeklodni szeretnek hogy ketoldalu ragasztoval tettem fel a rendszamtablamat, moat lett fenyezve a lokharitom, viszont neztuk a vizszintet de az ivnel meg ez miatt picit ferde lett, es szerernem ujra rakni! Szerinted hasznalhatom ezt az anyagot szerinted ? :) valaszodat elore is koszonom!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igen, használható erre a célra. Miután eltávolítottad a ragasztómaradványokat, a lökhárítót és táblát is töröld át izopropil alkohollal. Ezután kétoldalassal vissza tudod ragasztani a rendszámot.

      Itt megtalálsz mindent: https://ragasztonagyker.eu/ipari_tisztitoanyagok

      Törlés
  3. Szia! Falon maradt ketoldalas ragasztomaradvanyra mit javasolnal? Festett a fal... koszinom szepen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kis csákányt tudok javasolni az ön problémájára.

      Törlés
  4. Sziasztok!
    Ki tudná megmondani, hogy a ragasztós ikeás bútorokra ragasztott gyerekzárakat mivel lehetne eltávolítani, pontosabban az utána maradt ragasztót?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Meg tudod mondani mivel volt felragasztva? (kétoldalas szalag, folyékony ragasztó stb?)

      Törlés
    2. Szia!
      Konyhabútorra feltett öntapadós gyerekzárakat mivel lehet eltávolítani?

      Törlés
    3. Szia! Amennyiben kétoldalas habszerű ragasztóval van felrakva, szikével ketté kell vágni és lefejteni a ragasztót a felületről. Citrustisztító spray utána leoldja a maradékot. Mindenképpen végezni kell egy nem látható helyen színpróbát.

      Törlés
  5. biztonsági zárbetétbe nyomott pillanatragasztó eltávolítása mivel oldható meg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A ragasztóanyag gyártók rendelkeznek a saját anyagaikhoz használható oldószerekkel, így a pillanatragasztókhoz is.
      Ha ismeri az anyag típusát – gyártóját – márkáját, akkor az adott céghez tud fordulni oldószerért. A pillanatragasztó anyagok alapösszetétele többféle lehet, mely gyártóként változik, ezért szükséges, hogy a gyártó által használt oldószert használjuk (a többi kis valószínűséggel – vagy egyáltalán nem fog működni).

      Törlés
  6. Butorlapra 3M ketoldalas ragasztoval felragasztott gyerek biztonsagi elvedo utan maradt ragaszto maradvanyt mivel lehet eltavolitani a butorlap serulese,megmarodasa nelkul? Erre is alkalmas a citrus tisztito?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amennyiben a szalagot eltávolították, és csak a ragasztóanyag maradt a felületen, akkor a citrus tisztító kifejezetten alkalmas az eltávolításra. A tisztító nem bántja az alapfelületeket, a ragasztómaradványokat elkocsonyásítja így könnyen letörölhető. A citrus tisztítónak időre van szüksége, hogy kifejtse hatását, a felületre permetezve hagyjuk "dolgozni", megközelítőleg 4 - 6 percig várjunk, mielőtt letöröljük. Ha nem kielégítő az eredmény, akkor ismételjük meg az eljárást.

      Törlés
  7. Üdv,autó karosszériaáról a megszáradt pillanatragasztót mivel tudom eltávolítani? Lehetőleg úgy,hogy a fényezés ne sérüljön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, ebben nem tudunk segíteni. Ismerni kellene a ragasztó nevét, mert minden márkát a saját eltávolítója tud oldani.

      Törlés
    2. Szia!

      Amint fentebb írtam, a modell-boltos pillanatragasztó-oldó jó ilyen célokra.

      Törlés
  8. Sziasztok, van ötletetek arra, hogy hogyan lehet eltávítani kétkomponensû ragasztót (Bison márkájú poliuretán alapú) festett fém felületrôl? Köszi, Gábor

    VálaszTörlés
  9. Műanyag ablakkeretről mivel lehet eltávolítani az alu.ragasztószalag maradványait?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha beleégett, rásült akkor csak kaparással - kemény műagyag jégkaparó a legjobb szerintem oldószeres kezelés után. Ha viszonylag egyben van a szalag akkor hajszárító és türelem. Jólehet még WD-40, étolaj.

      Törlés
  10. Padlószőnyeget, PVC-t mivel lehetne eltávolítani legkönnyebben, ill. az eltávolításuk után ottmaradt ragasztófoltokat? Régi, házgyári ragasztóval rögzített felületekről lehet szó. Szeretnénk járólapot fektetni, jó lenne ha az eltávolító emulzió nem befolyásolná a friss csemperagasztót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv kocsimon a Ford emblèmát ragasztottam fel és megfolyt fehéres maradt a felület mivel tudom eltüntetni az autóról? Köszönöm előre is

      Törlés
    2. A leírás alapján valamilyen pillanatragasztóval lett felragasztva az embléma. Látatlanul nehéz bármit javasolni, mert valószínűleg beleette magát a fényezésbe. Ezért így a polírozást kellene szerintünk elsőre megpróbálni.

      Törlés
  11. Konyhai padlolaprol (kulterre is alkalmas lappal van boritva) a rafroccsent es megszaradt parkettaragasztot mivel tudnam eltavolitani?

    Es furdoszobai padlocsemperol az odaszaradt szilo foltok eltavolitasahoz mit javasolsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha PU, vagy PVAC bázisú a parkettaragasztó, akkor mechanikus eltávolítást tudunk már csak javasolni. Acetonbázisú vegyszerek könnyen megmarhatják a követ. Szilikon eltávolítására lehet kapni bármelyik barkács áruházban kifejezetten erre a célra eltávolítót, jók szoktak lenni.

      Törlés
  12. Hol lehet ilyen spray-t vásárolni magánszemélyként? (Konkrét boltokba gondolok.)

    VálaszTörlés
  13. Üdv! MDF bútorlapról leszedtük a fa erezetes műanyag matricát, és festés előtt el szeretnénk távolítani a ragasztó maradványait. Mit használjak!? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://ragasztonagyker.eu/QAC-citrus-ragaszto-eltavolito-spray

      Ezt a terméket javasoljuk.

      Törlés
  14. LAKKOZOTT EBÈDLŐ ASZTALRÓL SZERETNÈNK A PILĹANAT RAGASZTÓT LESZEDNI, A RAGASXTÒ MÀRKÀJÀT NEM ISMRRJÜK, SEGÍTSÈGET SZERETNÈNK KÈRNI! KÖszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos tudni kellene, hogy milyen ragasztómárkáról van szó, mert abból tudnánk megnézni, hogy milyen típusú oldószer való hozzá. Így nem tudok segíteni, mert a pillanatragasztókat a saját oldójuk szedi vissza, ha látatlanba javasolnék bármit, valószínűleg nagyobb kárt okoznék, mint hasznot.

      Törlés
  15. Szúnyoghálót ragasztottam műanyag ablakkeretre,sajnos gyorsan tönkrement a nagy melegben és a tépőzár szerű rögzítő is ,ami a csomag része,elvált a kerettől.Ami bosszantó,hogy a nyoma vagyis a ragasztóanyag nem akar lejönni sem acetonnal,sem szintetikus hígító ,de még lakkbenzin sem oldja.Kapargatni nem szeretném,mit tehetek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bíborka! Ha 100%-os acetonnal próbálta, akkor sajnos mi sem tudunk segíteni. Az aceton olyan erős maró hatású szer, aminek végső esetben le kellett volna hoznia. A mellékhatása, hogy szétmarja a felületet.

      Törlés
    2. Kedves Bíborka! Én ugyanígy jártam. Próbáltam tavaly a lakbenzint, acetont, de meg se mozdult a rákövült ragasztó. Pár napja festettem, és spontán ötlettől vezérelve, (lesz ami lesz alapon) egy fehér rongyot átitattam nitrohígítóval, majd a ragasztós ablakkeretet elkezdtem finoman átdörzsölni vele. Legnagyobb örömömre elkezdte feloldani a rásült ragasztót, és kitartó, többszöri áttörlés után az nyomtalanul eltűnt. Ráadásul a fehér kereten semmiféle elszíneződést sem okozott.

      Törlés
  16. Ezt ruhán is lehet alkalmazni? Mosás közben feloldódott a babazoknik talpára pöttyentett műanyag ragasztó és rátapadt a többi ruhára. Arról szeretném leszedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cikkben szereplő termék ipari felhasználású ragasztóeltávolító. Nem használható babaruhán.

      Törlés
  17. Szia hasítottbőr cipőmre folyt a stiftragasztóból. Mivel tudnàm leszedni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnos nem tudom megmondani, javaslom cipésztől kérdezd meg.

      Törlés
  18. Szia! Autó oldalára nap által ráégetett ragasztószallagot mivel tudnám leszedni? Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Az ipari citrustisztítók jók lehetnek, ha a ragasztószalag felső rétege lehúzható. Amennyiben nem, akkor speciális fóliaeltávolító stiftet szoktunk javasolni, ami elvileg autósboltban beszerezhető.

      Törlés
  19. Szia! Véletlenül kiburult és a szőnyegre folyt a decopas ragasztó mivel tudnàm kiszedni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ha nem száradt meg akkor bármilyen vizes ronggyal, ha megszáradt akkor kapard le, ha megkeményedik.

      Törlés
  20. Szia! 3 éve beépített műanyag ablakkereten maradt ragasztószalagot mivel tudom eltávolítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Citrustisztítóval meg lehet próbálni, de csak ha papír alapú volt a szalag ( pl. maszkoló). Ha műanyag szalag volt, arra nincs megoldásunk.

      Törlés

  21. Szia!
    Műanyag padlóra ragasztott, szintén műanyag szegélyt mivel tudom feloldani, hogy a szegély eltávolítható legyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Kérlek írd meg, mivel ragasztottál, mert enélkül nem tudok pontos információt adni. Köszönöm.

      Törlés
  22. Szia! Autó szélvédőre 3M kétoldalas ragasztóval rögzítettem tartókonzolt. Sz eltávolítására szeretnék tanácsot kapni. Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      3M ipari citrustisztítóval le tudod szedni. Árnyékban csináld, ne legyen több az autóban 25 foknál. Fújd rá a maradványra, várj pár percet és töröld le száraz ronggyal. Ezt ismételd, amíg teljesen fel nem kocsonyásodik a ragasztómaradvány. A tisztítót nem kell a végén lemosni a szélvédőről.

      Törlés
  23. Szia. Az autómról sikerült leszedem a díszléceket, PASSAT feliratot, emblémát a fényezés előtt. Most szeretném eltávolítani a gyári kétoldalú ragasztót a műanyag díszlécről, mert szeretném visszaragasztani. Két kérdésem lenne: mivel tudom feloldani a ragasztót, illetve mivel ragasszam vissza a megtisztítás után. Köszi!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Citrusbázisú ragasztóeltávolító spray-vel biztonságosan le tudod szedni. A díszléc visszaragasztásához általában VHB kétoldalas szalagragasztót ajánlunk, mert kültérre és a rezgések elnyelésére ez a legalkalmasabb. Nálunk ez csak ipari kiszerelésben érhető el (33m hosszú tekercs).

      Törlés
  24. Szia! Linóleum és beton közti aljzaton maradt ragasztót mivel ajanlanád feloldani/megoldani?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnos így nagyon nehéz, mert nem tudjuk milyen típusú ragasztót használtak hozzá. Ha esetleg lenne bővebb infó akkor jobban tudnék segíteni.

      Törlés
  25. Szia matrica ragasztót szeretnék eltávolitani aluminiumról

    VálaszTörlés
  26. Szia!
    Egy pici kis denevér beleragadt a lógó,papír légyragacsba.
    Óvatosan le tudtam húzni a szárnyairól,viszont nem tudja őket kinyitni,mert folyton össze ragadnak.
    Mivel tudnék segíteni neki?
    Válaszát köszönöm!
    Üdv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Hívd a hortobágyi madárkórházat, gondolom tudnak majd segíteni.

      Törlés
  27. Szia! Szőnyeg feltépése utáni ragasztó maradványt (ami kb. 20 éves, sárgás színű) mivel lehetne a legkönnyebben betonról eltávolítani??? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Citrus alapú ipari tisztítóval elvileg lehet, de sok kitartás és idő kell hozzá, mert rétegről-rétegre fogja eltávolítani és feloldani a régi ragasztót. Miután a beton egy porózus felület biztosan nem fogja tudni teljesen kiszedni a betonból, mert a beton beszívta valamennyire a ragasztóanyagot. Meg lehet próbálni a csiszolást is, ez persze függ a felület nagyságától is.

      Törlés
  28. Helló
    Inox hűtó pillanatragasztós lett .
    Mivel tudnám leszedni róla , hogy ne karcolódjon a felület?

    VálaszTörlés
  29. Műanyag ajtó kereten ragasztós tépőzár maradványt mivel tudom leszedni,szúnyogháló volt felragasztva a hozzá adott tépőzár darabokkal

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A tépőzár eltávolítása után bármilyen citrusalapú sprayvel eltávolítható.

      Törlés
  30. Szia. Segítséget szeretnék kérni. Pácolatlan,lakkozatlan,(most állok neki lekezelni) fa lépcsőről feltéptem a règi félkörívben leragasztott öntapadós szőnyeget,és alatta csíkokban megmaradt a ragasztó.
    Csiszolni nem tudom,mert csak elkenődik a papíron, és nem merek próbálkozni látatlanban mással,hátha a vékonylazúr,meg a lakk nem fogja be utána rendesen a felületet.
    A választ előre is köszönöm szépen.
    Kitti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Nem irigyellek, mert jó nagy munka lesz. A mi termékeink közül a 3M citrustisztítót tudnám ajánlani. Ezt ráfújod, vársz, amíg felkocsonyásítja a ragasztót, letörlöd és ezt ismétled, amíg le nem szedi teljesen. De tudnod kell, hogy a ragasztóanyag beivódott a fába és nagy valószínűséggel a citrustisztító is be fog egy kicsit. Mindenképpen le kell utána csiszolni. Asztalos kollégám szerint érdemes beküldeni gyalulni, hogy azt az 1-2mm-t leszedje a kezeletlen fából. Remélem tudtam segíteni.

      Törlés
  31. Szia!

    Egy ragasztópisztollyal rögzített -inkább elárasztott- hobbielektronikai motort kellene odébb raknom egy műanyag alaplapon.

    Kérdésem csak annyi lenne hogy a hevítésen kívül mivel lehet oldani ezt a ragasztást.

    Válaszodat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ha be van öntve, akkor csak melegítéssel tudod, kb. 100 fok körül van az olvadáspont, ahol már megcsúszik a ragasztó.
      Vékony, visszamaradt olvadékragasztó réteg eltávolítására a TOP CLEAN hot melt tisztítót ajánljuk.

      Törlés
  32. Érdeklődni szeretnék van-e valami megoldás a lelakkozott horvátkő lakkrétegének eltávolítására? Lakkozás után a kő teljesen besötétedett, mintha vizes lenne. Ki lehet-e újra világosítani? Köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos mi nem tudunk segíteni, mert ragasztókkal foglalkozunk. Szerintem aki le/felrakta az jobban képben van ebben a témában, mert ez nem egyedi probléma. Sok sikert!

      Törlés
  33. Érdeklődnék, hogy létezik e valamilyen oldószer amivel a ragasztót el lehetne távolítani a falról. Lakásfelújításban vagyunk és a hálószobában az egyik falat az előző tulaj fél centis nikecellel próbálta szigetelni belülről. Már több napja kapargatom a falat, de nagyon nehezen jön le. Örülnék ha lenne valami oldószer a problémára ami segítene eltávolítani a ragasztót és elkezdhetném a glettelést😅

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sokat segítene, ha tudnánk melyik ragasztóval lett feltéve, bár valószínűleg ez az információ nem áll már rendelkezésre. Általában az alkalmazott ragasztóknak van oldószerük, de amíg nincs pontos információnk, mi is csak találgatni tudunk. Sajnos, így nem tudunk konkrét módszert mondani a spatulán kívül.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a válaszukat! Sajnos csak annyit tudok, hogy nikecell ragasztottam vele. Azt könnyedén el is távolítottam, csak sajnos a ragasztó az maradt.

      Törlés
  34. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  35. Érdeklődnék hogy autómüszerfalról leszedett telefontartó ragasztóréteget mivel tudnám leszedni. Köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  36. A rendszámtábla fel van ragasztva a karosszériára.Szerintetek mivel lehetne leszedni?

    VálaszTörlés
  37. Szia.
    Ablaküvegről a ragasztópisztoly ragasztót, hogyan tudnám eltávolítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha vékony, akkor citrustisztítóval, esetleg hot melt oldóval. Ha ki lehet nyitni az ablakot a hidegben rideggé válik és le lehet pattintani körömmel is ( persze ez függ a szennyeződés méretétől is).

      Törlés
  38. Szia!
    Papírról eltávolítottam a ragasztószalagot, vasaló segítségével. A papíron viszont maradt ragasztónyom, ezt mivel tudom eltávolítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos erre nincs ötletünk, mert minden szétáztatja.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon