Csak az innovációval lehet versenyben maradni

Szinte minden Eu tagállamban javult az innovációs teljesítmény az Innovation Union Scoreboard 2011 szerint. Ugyanakkor az innovációs teljesítmény növekedése fokozatosan lassul és az EU nem hidalja át a szakadékot az olyan globális innovációs vezetők, mint az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea felé.
A legnagyobb szakadék az EU27 tekintetében a magánszektor és az innováció között van. Az Eu továbbra is megelőz olyan feltörekvő gazdaságokat, mint Kína, Brazília, India, Oroszország, Dél-Afrika. Kína azonban javítja innovációs teljesítményét és fokozatosan felzárkózik.
Az Európai Unión belül Svédország megerősíti helyét a teljes rangsor tetején. Ezt szorosan követi Dánia, Németország és Finnország (lásd alább a teljes rangsorban).
Egyértelmű, hogy a vállalatok innovációs tevékenysége fontos tényező abban, hogy a termék kiemelkedő pozíciót szerezzen meg uniós és nemzetközi szinten egyaránt.

Az Európai Bizottság alelnöke, Antonio Tajani, az Európai Bizottság Ipar-és vállalkozáspolitikai Biztosa, azt mondta: "Az idei eredmények egyértelmű figyelmeztetést jelentenek, hogy több erőfeszítést kell tenni az innováció fellendítésére. Ha azt akarjuk, hogy felzárkózzunk fő gazdasági partnereinkhez, valamint hogy felszámoljuk a jelenlegi válságot, az innováció megkülönböztetett figyelmet érdemel. Különösen számítok a vállalkozásokra, mert bebizonyosodott, hogy ők a siker kulcsai az innováció területén. Ahhoz, hogy sikeresen startoljunk a világ többi részén, ahhoz még sokat kell tanulnunk itt Európában.

"Szükségünk van a kiegyensúlyozott nemzeti kutatási és innovációs rendszerekre, amelyek innováció-barát környezetet teremtenek a vállalkozások számára. A Scoreboard  szerint az USA-val szemben a csúcskategóriás kutatás területén is találunk lemaradást. Sürgősen szükségünk van egy Európai Kutatási Térségre, ahol friss versenyt kell generálni, több kiválóságot vonzani és megtartani a legjobb globális tehetségeket ", mondta Máire Geoghegan-Quinn, a  Research, Innovation and Science Biztosa.

Mely országok vezetik az innovációs listát Európában?

Az országokat 4 csoportra bontották:

·         Vezetők: Svédország, Dánia, Németország, Finnország
·         Követők: Belgium, Egyesült Királyság, Hollandia, Ausztria, Luxemburg, Írország, Franciaország, Szlovénia, Ciprus, Észtország - a teljesítmény megközelíti az EU27 átlagát
·         Mérsékeltek: Olaszország, Portugália, Csehország, Spanyolország, Magyarország, Görögország, Málta Szlovákia, Lengyelország -  a teljesítményük az EU27 átlaga alatt van.
·         Szerények: Románia, Litvánia, Bulgária és Lettország – jóval az EU 27 átlaga alatt













Az átlagos teljesítmény mérése egy olyan összetett mutató alapján történt, amely 24 indikátor adatait veszi figyelembe, ahol a legalacsonyabb teljesítmény 0, a maximális teljesítmény 1. Az átlagos teljesítmény 2011-ben a 2009/2010 teljesítményt tükrözi, az adatok elérhetőségének késedelme miatt.


Mi teszi az innovációs vezetőket sikeressé

A rangsor tetején lévő országok innovációs rendszereiben kulcsfontosságú szerepet tölt be az üzleti tevékenység és az állami-magán szféra együttműködése.
Bár nem ez az egyetlen módja annak, hogy magas innovációs teljesítményt érjen el egy ország, világos, hogy minden innovációs vezető, Finnország, Svédország, Dánia és Németország, és cégeik, nagyon jól teljesítettek a K + F kiadásokat tekintve.
A lista tetején álló Svédország a 8 innovációs dimenzióból háromban domináns szerepet tölt be: emberi erőforrások, a pénzügy és támogatás, beruházások, míg Németország és Dánia teljesít a legjobban a másik két dimenzióban (kapcsolatok és a vállalkozói szellem és szellemi vagyon vs újítók és gazdasági hatások) .

Háttér


A 2011 Innovation Union Scoreboard jelenleg 24 indikátort vázol fel, melyeket három fő kategóriába és 8 dimenzióba csoportosít:
·         "adottságok", vagyis az alapvető építőelemek, amelyek lehetővé teszik az innovációt  (emberi erőforrások, nyitott, kiváló és vonzó kutatási rendszerek, valamint a finanszírozási és támogatási rendszerek);
·         "Cég tevékenység", amely magában foglalja a vállalatok innovációs erőfeszítéseit (befektetés, kapcsolatok és a vállalkozói szellem, és a szellemi vagyon), valamint
·         "kimenet", amelyek azt mutatják, hogy ezt hogyan eredményez előnyöket a gazdaság egészére nézve (az újítók és a gazdasági hatások, beleértve a foglalkoztatást)


forrás: ec.europa.eu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?