Hogyan válasszunk szerkezeti ragasztót?

A megfelelő ragasztó kiválasztása nem egyszerű dolog. A következő kérdések, és azok megválaszolása azonban segíthet kiigazodni.




1. Milyen anyagokat kell megragasztani?

A ragasztók az anyagok felületére kerülnek, ezért fontos tudni erre a kérdésre a választ. Fémeknél lesz-e valamilyen bevonat a fémen, festék stb. Műanyagok miből állnak, mi az alapanyag?

2. Mekkora legyen a nyitott idő? Ezt azt az időintervallumot jelenti, ami rendelkezésre áll a ragasztó elsődleges kikötéséig. Ez alatt az idő alatt lehet pozicionálni még a ragasztott felületeket.

A szerkezeti ragasztók nyitott idejét a munka nagysága alapján is ki lehet választani. A kiválasztott ragasztónak elég nyitott idejének kell lennie ahhoz, hogy elérje a megfelelő keveredést, össze lehessen rakni a ragasztandó részeket, valamint ha kell, korrigálni is lehessen anélkül, hogy kikeményedne a ragasztó.
Kevesebb munkánál, vagy rövid ciklusidőnél elég a rövid, akár 5 perces nyitott idővel rendelkező ragasztó is, a nagyobb volumenű munkáknál, vagy ahol szorítást is kell alkalmazni, ott kellhet akár a 20 perc is.

3. Milyen felület előkészítés szükséges?

A szerkezeti ragasztók a legjobb kötéserőt tiszta, száraz, érdes felületeken érik el. Vannak olyan alkalmazások, ahol előre meghatározott felület előkészítés szükséges. Ezt el lehet érni érdesítéssel, maratással, oldószeres tisztítással, vagy lehet primert is alkalmazni.

4. Milyen típusú kötéseknél teljesít jól ez a fajta ragasztó?

Előre meg kell határozni, hogy a felület később milyen nyíró-, húzóerőnek lesz kitéve, illetve milyen szakítószilárdságra van szükség. A termékek tervezésénél és a ragasztó kiválasztásakor, erre mind releváns választ kell adni. Amennyiben nem teljes felületen érintkezik a ragasztó a felületekkel, akkor más erők hatnak rá, erre is gondolni kell. A felületek közötti rés, amit ki kell töltenie a ragasztónak ideális esetben 0,13 mm és 0,51 mm között van. Bármilyen ragasztó végleges bevezetése előtt prototípus alapján tesztelni kell.

5. Milyen kiszerelésben kaphatóak a szerkezeti ragasztók?

A feladat határozza meg, hogy melyik ragasztótípus milyen kiszerelése lesz alkalmas.
A szerkezeti ragasztók sokféle formában vannak a piacon. Alacsony viszkozitású folyékony állagú ragasztók, "megcsúszás" mentes állagú paszták, egy és kétkomponensű készítmények, rövid és hosszú nyitott idejűek, mindenféle csomagolású anyagok, mint a konténeres kiszerelések, vagy az azonnali használatra kész ikerkartusok.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?