Biztonsági szabályok hotmelt ragasztópisztolyokhoz

Egyik partnerünk összeszedte mire kell figyelni hotmelt ragasztópisztolyok használata során. Érdemes megfogadni tanácsait.


Figyelmeztetés:
1. A ragasztópisztolynak a használatakor mindig be kell tartani az alapvető biztonsági óvintézkedéseket. Ezzel csökkenthető az égések vagy elektromos kisülés miatt fellépő baleseti sérülés lehetősége.
2. Mindig viseljen védőszemüveget, védőkesztyűt és ruhát: hosszú ujjú inget és nadrágot.
3. A terméknek földelt csatlakozással kell rendelkeznie.

Használati tanácsok:

1. A forró ömledék normál hatóideje általában harminc másodperc. Miután a ragasztó kitolásra került a kötőanyag-felületre, a darabot tizenöt-húsz másodpercig össze kell nyomni. A kötésnek egyetlen percen belül a kötéserősség kb. 90%-át el kell érnie.
2. Nagy területeket nehéz megkötni, mert a ragasztó megkeményedik a kívánt mennyiség kitolása előtt.
3. A kötőfelület előmelegítése kevéssel szobahőmérséklet felettire javítja a kötéserősséget. A közvetlen napfény javítja ezt. Ez az eljárás különösen fontos fémdarabok ragasztásakor.
4. A forró ömledék jól ragad olyan porózus felületekhez, mint a papír, ruha, forgácslemez és fenyő-faanyag.
5. A forró ömledék ragasztók gyors kötési ideje kiküszöböli a kapcsok vagy egyéb tartó eszközök szükségességét.
6. A forró ömledék ragasztókat szögek, fűzőkapcsok, szalagok vagy folyékony ragasztó helyett lehet használni: mindazonáltal nem használhatók strukturális rögzítők helyett, melyek nehéz terheket tartanak.
7. A fúvókából kijövő ragasztót a fúvóka körbeforgatásával a fúvóka melege elvágja. Ha a ragasztólöket az Ön projektjén landol, hagyja megszáradni a ragasztót, azután vegyen elő egy hajszárítót és fúvassa át a ragasztólöketet.

Kezelés
1.  Dugja be a ragasztópisztolyt a megfelelő műszaki feltétel szerinti kilépő vezetékbe, piros fény megjelenése jelzi az áram bekapcsolását.
2.  Hagyja a szerszámot felmelegedni 3-5 percig. Helyezzen be egy megfelelő ragasztórudat a szerszám hátoldalába.
3. Amikor a pisztoly teljesen felmelegedett, nyomja ki lassan a kioldót, amíg az olvasztott anyag folyni kezd a fúvókából. Kapcsolja ki a kioldót, hogy leállítsa a ragasztófolyást.
4. A kijövő ragasztómennyiséget szabályozni lehet a löketbeállító csavarral.
5. Különböző típusú fúvókák állnak rendelkezésre különböző ragasztási alkalmazásokhoz és kijövő mennyiséghez.

Őrizze meg a következő biztonsági szabályokat a jövőbeni használathoz is:
1. Erre a szerszámra elfogadott dolog, hogy a használat alatt meglehetősen felmelegszik. Ez megszokott és nem jelent problémát.
2. A ragasztópisztolyt használat után, vagy ha nem kerül használatra 1-2 órán belül, ki kell húzni a vezetékből. A ragasztó meghatározatlan ideig tárolható a fel nem melegedett pisztolyban és újra olvasztható a szerszám felmelegítésével.
3. Ha Ön véletlenül hozzáér a megolvasztott forró ragasztóhoz, azonnal merítse hideg vízbe az érintett területet és forduljon orvoshoz. A sérült területet szakorvosnak kell ellátnia.
4. Néhány anyag hőérzékeny és a forró fúvóka vagy még inkább a forró ragasztó révén megsérülhet. Valahányszor lehetőség adódik, ellenőrizzen egy kis anyagdarabot vagy a javítandó tárgy egy kis nem látható részét.
5. Ha a fővezeték sérült meg, azt a gyártónak vagy szervizszolgáltatójának, vagy hasonló szakképzett személynek kell kicserélnie a veszély elkerülése érdekében.

Olvassa el az összes biztonsági előírást:
Munkaterület. Ezt a szerszámot tiszta száraz munkafelületen történő használatra szánták. Rendkívül nagy por és piszok mérsékelheti ennek a szerszámnak az élettartamát. Ne használja nedves vagy párás helységekben. Munkaterületeinek jól megvilágítottnak kell lenniük.
Ennek a szerszámnak a használatát csak beltéri használatra ajánljuk. Ne használja a szabad ég alatt.
A gyermekeket távol kell tartani. A kisgyermekeket távol kell tartani a munkaterülettől.
A szerszámmal vagy a meghosszabbított vezetékkel történő esetleges érintkezést el kell kerülni.
A ragasztópisztoly tárolása: használat után, mielőtt eltenné, hagyja teljesen lehűlni a ragasztópisztolyt. Amikor használaton kívül van, a ragasztópisztolyt száraz és gyermekek számára nem hozzáférhető helyen kell tárolni.
Elektromos vezetékre vonatkozó óvintézkedések: ne rángassa a szerszámot a vezetékkel vagy ne rántsa ki hirtelen, hogy lekapcsolja a dugaszolóaljzatról. Tartsa távol a vezetéket a fúvókától vagy más erős hőforrástól. Időnként ellenőrizze az elektromos vezetéket, hogy nincs-e jele bármiféle elhasználódásnak vagy sérülésnek.
Kapcsolja ki az elektromos áramot, amikor a szerszám nincs használatban, szervizelés előtt és változtatáskor. Ne rántsa meg hirtelen a vezetéket, hogy kihúzza az elektromos dugaszolóaljzatból.
Legyen óvatos. Fordítson figyelmet munkájára. Tartózkodjon a munkatárgyáról lecsöpögő, forró ragasztótól. Használja a józan eszét. Ne dolgozzon ezzel a szerszámmal, amikor fáradt. Ne dolgozzon alkoholos befolyásoltság alatt vagy egyéb olyan drogok használata esetén, melyek fizikai képességeit gyengítik.
Ne nyúljon a ragasztópisztoly felforrósodott fúvókájához vagy a forró ragasztóanyaghoz. Ennek a szerszámnak az üzemelési hőmérséklete 230 °C.
Használja az ajánlott hozzávalókat. Csak az ajánlott ragasztóanyagokat használja ebben a ragasztópisztolyban. Az ajánlottaktól eltérő egyéb anyagok használata a ragasztópisztoly előre nem látott sérülését és tartós károsodását eredményezheti. Például: ne kísérletezzen ceruzák vagy gyertyák megolvasztásával.
Soha ne használja a szerszámot, ha az bármilyen módon megsérült. A forró ömledék ragasztók nem helyettesítenek szerkezeti rögzítőt.
A forró ömledékragasztó nem használható olyan projektekre, melyek rendkívüli forróságnak vannak kitéve. Némely, e ragasztópisztollyal használt ragasztó körülbelül 72 °C-on meglágyulhat .
Ne kísérletezzen a fel nem használt ragasztórúd-maradvány szerszámból történő eltávolításával.
Ne tegye ki a ragasztópisztolyt rendkívüli hőmérséklet változásoknak a használat alatt vagy közvetlenül utána. Soha ne merítse a ragasztópisztolyt vízbe vagy más folyékony anyagba a hűlési folyamatok gyorsítása érdekében. Hagyja a pisztolyt csak a levegőn lehűlni.
Gyermekek nem használhatják ezt a ragasztópisztolyt, csak egy felelős felnőtt közvetlen felügyelete alatt.
Ne hagyja a ragasztópisztolyt őrizetlenül, amíg be van kapcsolva vagy forró állapotban van.
Győződjön meg arról, hogy a megfelelő védőöltözet, mint a teljes maszk, rendelkezésre áll, hogy elkerülje, hogy a használat alatt fellépő károsító anyagok a szemterületen hosszú ideig tartó hatást okozzanak.

Megelőző karbantartás

  1. A ragasztópisztoly eltömődésének megelőzésére szabadítsa meg az adagoló szerkezetet és az olvasztó kamrát a piszoktól és egyéb idegen hulladéktól. Tárolja a nem használt ragasztó rudakat tiszta környezetben.
  2. Ne húzza ki a ragasztórudat a ragasztópisztoly hátoldalából. Az adagoló szerkezet megsérülhet vagy megrongálódhat. Ha változtatni akar a ragasztótípuson, vágja le a kiálló véget és a maradékot adagolja az új ragasztótípussal.
  3. Ne fektesse a felmelegedett pisztolyt az oldalára. Tartsa a felmelegedett pisztolyt függőleges helyzetben, fémtartón vagy munkapadon fúvókával lefelé.
  4. Ha a megolvadt ragasztó szivárog az olvasztó kamra bemenetéből és gátolja az adagoló szerkezetet, hagyni kell, hogy a pisztoly lehűljön, és óvatosan el kell távolítani az eltömődést okozó ragasztót.
  5. Cserélje ki a fúvókát, ha a ragasztó túlzottan csepeg. Ne kísérletezzen a fúvóka cseréjével, amikor a ragasztó hideg. Cseréhez a pisztolyt fel kell melegíteni, amíg a ragasztó eléggé meglágyul ahhoz, hogy a fúvókát el lehessen távolítani (kb.1 perc). Használjon kesztyűt és energikus csavaró mozdulattal távolítsa el a régi fúvókát. Öblítse át a pisztolyt, hogy kitisztuljon az olvasztó kamra. Cserélje ki új fúvókával. Húzza szorosra, amíg jól illeszkedik. Ne húzza túl.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?