Mire jók a jelölőszalagok?

Mire is jók a jelölőszalagok? Ha reklámozni szeretném ezeket a termékeinket, akkor azt mondanám mindenre. Ma már azonban mindenki olyan túlzó jelzőket használ  egyes témakörökben, hogy úgy gondolom, inkább szakmailag közelíteném meg a kérdést - a hitelesség megtartása érdekében.

Először is jók ugye jelölésre. Jelölés alatt nem csak azt értem, amikor bekukkantunk egy hipermarket raktárába és ott mindenféle csíkok futnak a földön, vagy egy sportcsarnok padlóján látjuk a pályajelöléseket.       Bár ezek a legelterjedtebb, úgynevezett biztonsági, vagy gyalogosközlekedést kijelölő alkalmazások. Tipikusan gyárakban, csarnokokban, raktárakban lehet velük találkozni. Elkeríthetnek velük biztonsági zónákat, veszélyes területeket, kijelölhetik egyes tárgyak helyét.

Használhatók színkódolásra. Műszereket, tárolórendszereket, eszközöket lehet jelölni egy-egy adott színnel a felhasználásnak és az egyéni igényeknek megfelelően, legalább tízféle színből választva.
Érdekes, de nem jellemző felhasználási terület a díszítőelemként való használat.

Ami előnyt jelent az az, hogy azonnal felhelyezhetőek. És most megcáfolom magam, mert ez így nem igaz. Azonnal felhelyezhetőek - megfelelő előkészítés után. Az előkészítés itt kizárólag arra a felületre vonatkozik, amire ragasztjuk a jelölőszalagokat. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy miután új a felület, tisztítás nélkül ragasztják fel a szalagokat. Ha így történik, akkor a ragasztó a szennyeződéshez fog köti, nem a padlóhoz, szerszámra, stb. Ezért, hogy ne váljon le első használat után, még a tisztának tűnő alapot is legalább portalanítani kell. De valóban, maga a ragasztószalag azonnal fejti ki hatását, nincs külön felépülési idő.

A jelölőszalagokat nagy általánosságban két csoportra bontjuk. Az alacsony terhelést kibíró szalagok kisebb igénybevételnek vannak kitéve úgy, mint a gyalogosforgalom, "béka" használata, tehát lépésállóak. A nagyobb teherbírásúak már a raklapemelő gép, illetve a targonca, vagy egyéb nehézgép nyomását is átvészelik. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ott is tartósan megmaradnak, ahol a több tonnás targonca 10 cm-es körön belül a kerekén forgolódik. Ott, ahol ilyen teljesítményre van szükség, jobb festést alkalmazni.

Fontos kérdés, hogy meddig marad a felületen az egyszer már felrakott szalag. Az egyenes választ elkerülöm:   csak a felhasználástól függ. Értelemszerűen, ha nincs igénybevétel, akkor évekig, ha van, sőt még erős uv fénynek is ki van téve a szalag, akkor rendszeresen cserélni kell. Nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy ez ragasztószalag, nem festék. Ha ezzel a szemlélettel állunk hozzá, akkor mindenki nagyjából tudhatja, hogy a saját felhasználásában ez mit jelent.

Amennyiben cserére van szükség, előbb fel kell szedni a padlóról a ragasztómaradványokat, vagy az elöregedett szalagot. Az esetek nagy részében ez nem megy nyomtalanul, a ragasztómaradékot el kell távolítani, mert beleragad minden, és az új szalagot sem lehet szennyezett felületre ragasztani.

A tisztítást semmiféleképpen sem szabad vakarással, kapargatással csinálni. Régen lehet, hogy ez volt az egyetlen megoldás, de ma már sokkal jobb módszerek is léteznek. Mi ipari citrustisztítót használunk és ajánlunk is. Percek alatt leszedi a ragasztómaradványokat, súlyos munkaórákat megspórolva ezzel. Volt olyan ügyfelünk, akinél a teszt során kiszámoltuk, hogy ha a kapargatásra fordított időt a konkrét termelésbe forgatta volna, mennyivel többet tudott volna termelni. S lőn megvilágosodás.

/Szeretném hangsúlyozni, hogy ezekről a jelölőszalagokról általánosságban írtam. Természetesen vannak - így mi is forgalmazzuk - olyan termékek, amelyek extrém erősek, bírják az uv-t, de ezeket jellemzően az ipar olyan kis hányada használja, hogy egy ilyen írásnak nem lehetnek alanyai./

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?