Hogy kerül a mennyezetre egy targonca?


A világrekorder ragasztó

A reklámok azért születnek, hogy adott termékek értékesítési volumenét növelhessék. A jó reklámok és a hozzá tartozó képanyagok megjelenítése sokkolóak és figyelemfelkeltőek – azonban, mindig felmerül egy kérdés – valóban tényleg olyan jó, mint ahogy állítják? Tényleg képes a termék arra, amit a reklámban bemutatnak?
Ezt mindenki maga döntse el, de a felmérések szerint ez nem is olyan fontos... A lényeg, hogy beszéljenek róla...
Az egyik üdítőital gyártó húzóterméke pozitív érzést közvetít, annak ellenére, hogy mindenki tisztában van vele, hogy egészségtelen. Egy ragasztóanyag gyártó cég embereket ragaszt a mennyezetre és repülőgépszárnyra fejjel lefelé, ezzel bizonygatva milyen „nagyszerű” a terméke.

Ezekre, a minden valóságot nélkülöző reklámokra reagált a 3M egy olyan kísérlettel, melyet nem reklámnak szántak.
A kísérletnek több szempontból is értékelhető haszna volt, annak ellenére, hogy a valós felhasználást tekintve semmi értelme...

Ragasszunk a mennyezetre egy targoncát!
Pattant ki az ötlet két mérnök fejéből, melyet a megvalósítás követett. Mindez annyira jól sikerült, hogy meghívták az eseményre a GUINESS World Records részéről Olaf Kuchenbecker rekordhitelesítőt.

Az eseményre Minnesotában (USA) a 3M központjában került sor 2012 március 1.-én.

A 3M Scotch-Weld pillanatragasztóban tisztelhetjük az új Guinness Világrekordert, megtartva a levegőben egy 8,1 tonnás villás-targoncát egy órán keresztül. Ez az elképesztő kísérlet új rekordot állított fel a legnehezebb, ragasztó által megtartott tömeg kategóriában. A targoncát egy daru segítségével tartották a levegőben, egy 7 cm átmérőjű acélhenger közbeiktatásával, aminek két része a 3M™ Scotch-Weld™ PR100 ragasztóval volt rögzítve egymáshoz.

Akkor még egyszer, hogy is volt?
Vegyünk egy 7 cm átmérőjű acélhengert, melyet félbevágunk. Így két acélhengert kapunk, amit ragasszunk össze néhány csepp ragasztóanyaggal és akasszunk rá egy 8100 Kg tömegű targoncát!
Emeljük fel a targoncát egy daru segítségével a földtől 1méter magasságba, majd tartsuk itt 1 órán keresztül...

Az új világrekord jól szemlélteti a termék elképesztő képességeit extrém körülmények között. Ennek ellenére a 3M Scotch-Weld pillanatragasztók a mindennapos használat során is helytállnak. Elmondható továbbá, hogy mindössze cseppekre van szükség egy erős kötéshez, legyen szó fémekről, műanyagokról, vagy gumiról. Ezek a rendkívül gyorsan kötő ragasztók öt-tíz másodperc alatt már használható kötést képeznek több száz anyag kombinációjával, míg a maximális szilárdságuk 80%-át már egy órán belül elérik. Az olyan további előnyök, mint az alacsony illékonyság, magas hőmérséklettűrés, és vibrációtűrés teszik egyszerűvé és praktikussá a használatát szinte minden alkalmazás során. Végül, ahogy ez a rekord után evidens, ezek a termékek képesek tonnákat is megtartani.
Ez a technológia egy praktikus és egyszerűen használható alternatívát nyújt a hagyományos rögzítési eljárásokhoz képest, úgy mint hegesztés, csavarozás, szegecselés, olyan ipari alkalmazásokhoz, ahol nagy szilárdságú kötésre van szükség.

És visszatérve eredeti kiindulásunkhoz a reklámokhoz – ez a kísérlet IGAZ és bizonyított, nem csak fikció szép köntösbe öltöztetve...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?