Ragasztással a versenyképesség útján


A ragasztók és tömítőanyagok lényeges alkotórészei a napi élet megannyi területének. Habár a végfelhasználó nem is veszi észre, sok minden egyszerűen nem működne nélküle.
Az iparnak és a legtöbb vállalkozásnak alapvető érdeke a fejlődés, az innováció és az új termékek bevezetése. A felelős vállalkozások élvezik a hasznát/előnyét az új technológiák átvételének, mely a régi problémákra új megoldásokat kínál, és kitolja a fejlődés határvonalát az új és fejlettebb termékek elterjedésén keresztül.

Ehhez közös (akár állami, akár partneri) támogatásokra, információáramlásra és közös együttműködésre van szükség. Az újonnan piacra lépők sokszor csodálkoznak, hogy ez miért annyira fontos. Miért fontos a régi, hagyományos alkalmazásokat új technológiára cserélni, miért kell az ún. „zöld”, tehát környezetbarát anyagokat egyre inkább bevezetni és a legfontosabb, miért kell együttműködni.  Azért, mert a szektor, csak így képes fejlődni és versenyképessé válni, egyáltalán lépést tartani nem csak itthon, Európában is. Fel kellene ismerni: a versenytársam nem az ellenségem.

Mára már a hagyományos iparágakban is elindultak a változások. Ide tartoznak az építőipari gyártó és kivitelező cégek, ahol a fa, üveg – esetenként fém – épület alkatrészek már rutinszerűen ragasztva vannak (pl.: irodaházak). Továbbá vannak olyan kompozit anyagok - kombinálva további anyagokkal -, valamint szigetelő anyagok és technikák, melyek hőt és energiát takarítanak meg télen, nyáron pedig természetes hűtést biztosítanak.

Hagyományos rögzítő rendszerekről áttevődött a hangsúly a hatékony és környezetbarát megoldások felé. Ez régóta evidencia a repülőgépgyártásban, ahol az Airbus és a Boing széles körben használ ragasztókat, csökkentve a repülőgép súlyát, javítva ezzel a környezeti terhelés értékeit, népszerűbb szóval a karbon-lábnyomot csökkenti.

Az autóiparban/gyártásban olyan mértékű a ragasztóanyag felhasználás, ami az előző generációk számára elképzelhetetlen lett volna. ( Saját példa: nemrég izzócsere ürügyén le kellett bontani a fél autómat, így végre én is meggyőződhettem arról, amit elvben már tudtam, bizony nagy része ragasztva van.)

Az elektronikai iparnak is van egy olyan, folyamatosan fejlődő területe, ahol ragasztó és tömítő anyag használatával emelik a minőséget és egyszerűsítik a gyártást. Itt nem kell messzire menni, telefonok, laptopok, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem.

Az elmúlt két év komoly változásai a ragasztó gyártást sem kímélték Európában. Ehhez alkalmazkodva, a cégeknek rugalmasnak kellett bizonyulni az elképesztően megnövekvő nyersanyag árak ellenére is; az új vegyipari szabályozások növekvő költségeket eredményeztek, az erős környezetvédelmi szabályozás kikerülhetetlenné vált.

Amíg 2010 a racionalizálás éve volt, 2011-ben remélhetőleg az alapanyag árak valamelyest normalizálódnak, és egyre kevésbé találjuk szembe magunkat a kereslet csökkenésével.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?