A ragasztásnak vannak előnyei. Persze hátrányai is.

Ragasztáskor általában egyfajta, vagy eltérő anyagokat ragasztunk össze. Az anyagok ragasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni. Elsősorban ki kell választani, hogy melyek a ragasztással szembeni követelmények. Nem mindig a maximális kötésszilárdság a legfontosabb szempont.  Az alkalmazások esetében a következő tényezők fontossági sorrendje határozza meg a megfelelő ragasztóanyag kiválasztását:
·        Hol végezzük a ragasztást, kül-vagy beltér (műhelykörnyezet, vagy helyszíni kivitelezés)?
·        Milyen kötéserőre van szükség?
·        Milyen anyagokat kell ragasztanunk (nehezen, vagy könnyen ragasztható)?
·        Milyen technikát alkalmazzunk (szalag, kétkomponensű, ömledék, por, olvadék, stb...)?
·        Milyen gyorsan kell a kezdeti és végső kötésnek kialakulnia?
·        Szükséges-e a hő-, sav –, lúg –, oldószer-, víz –, olaj-, UV állóság?
·        Fontos-e a bonthatóság? Stb...
Jelentős költségmegtakarítást érhetünk el, ha ezeket a szempontokat teljes mértékben figyelembe vesszük. Legtöbb probléma ugyanis nem a ragasztó alkalmatlanságából fakad, hanem az igények nem megfelelő felméréséből.
A ragasztással képesek vagyunk különböző anyagokat úgy összekötni, hogy az a hőtágulást is kitűnően kompenzálja. Egy lépésben köt és szigetel. A szigetelés alatt a hő, elektromos, rezgés, víz, levegő, elektrokémiai korróziót értjük. Ragasztás után a felület közvetlenül festhető, polírozható, a kifolyt ragasztófelesleg legtöbbször könnyen eltávolítható és így a kötés sima, aerodinamikailag kedvező felületminőségű. A ragasztóréteg sok vegyszernek ellenáll, nem korrodál, könnyű. Egyes ragasztóknak réskitöltő képességük is van. Tetszőleges nagyságú felületek köthetők össze és általában nem indokol költséges beruházást.
A ragasztók jelentős előnyöket kínálnak - alacsony befektetés mellett: csökkentik a különböző anyagok - azonos vagy jobb teljesítmény érdekében történő - összeillesztésének költségét; kiküszöbölik az utólagos tömítési vagy finiselési munkálatokat, ezzel időt és pénzt takarítanak meg; a ragasztás egyenletes terheléselosztást jelent, mely nem egy pontra koncentrálódik, ezáltal súlycsökkenés és nagyobb szerkezeti szilárdság jön létre; anyagok széles választékát ragaszthatjuk velük, ami a hagyományos összeszerelési módszerekkel sokszor nem lehetséges. Esztétikus, vagyis szinte láthatatlan a kötés.

 
Nem lenne teljes a kép, ha nem kihagynánk azokat a nehézségeket, melyek a ragasztással járnak. Mielőtt kiváltanánk a hagyományos kötéseket, vagy a megrendelő kívánságának megfelelően elkezdünk ragasztó után kutatni, nem árt, ha figyelembe vesszük a következőket. Ez az iparág nem azokat a ragasztókat forgalmazza, amelyeket meg lehet találni a különböző barkács áruházak polcain. Ha pár forintos termékre vágyunk, válaszunk onnan. Ügyfeleink egy része úgy talál meg minket, hogy előtte már teljesen kétségbe esett, hogy miért nem működik egyik ragasztó sem, pedig ő már vagy tíz félét kipróbált és közeledik a határidő csináljunk valamit, de gyorsan. Ilyenkor általában kiderül, hogy a probléma megoldására teljesen alkalmatlan anyagokat választottak ki, ezzel szemben minden úszik a ragasztóban. Ennek elkerülésére, a fent már megemlített kérdések alapján általában személyesen szoktuk kiválasztani azt az egy féle ragasztási technikát, illetve anyagot, ami arra a speciális megoldásra ajánlott.  
Azonban a következőket is figyelembe kell venni:
·        Mindig ügyelni kell, hogy a megfelelő körülmények biztosítva legyenek a ragasztáshoz. Először is meg kell teremteni a tiszta környezetet és a megfelelő hőmérséklet.
·        A ragasztandó felületeknek mindig tisztának kell lenniük, ezt különböző ipari tisztítókkal érhetjük el.
·        Vannak bizonyos felületek, melyeket nem lehet egymással összeragasztani, ezt mindenképpen fel kell ismerni.
·        Amennyiben váltunk hagyományos technológiáról ragasztási technológiára, módosítani kell a gyártmány összeszerelési folyamatát, illetve a gyártási folyamatot is.
·        Be kell tartanunk az egészség-, munka- és környezetvédelmi előírásokat.
Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, tényleg nehézségekbe fogunk ütközni, és valóban nem fog működni a ragasztás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan távolítsuk el a ragasztómaradékot?